Een proper huis met huisdieren

december 12, 2023
Featured image for “Een proper huis met huisdieren”

Hoe hou je je huis schoon met huisdieren?


Huisdieren zijn echt een volwaardig onderdeel van het gezin, alleen wij moeten de eerste hond of kat nog tegenkomen die zijn eigen speelgoed opruimt of zijn natte neus van het raam af poetst.

Een huisdier is extra (schoonmaak) werk

Je bent gemiddeld 3 uur per maand meer tijd kwijt aan het stofzuigen wanneer je een huisdier hebt. Dan hebben we het nog niet over dweilen, de eetbakken schoonmaken, kattenbak of het hok verschonen.

Wat te denken van de natte neuzen en pootjes tegen de ramen, op het aanrecht of op je hoogglans kast. Al met al ben je dus wel wat extra tijd kwijt met schoonmaken met een huisdier in huis.

Image
Huskeyhond op een bed

Meer stof overal

Met zo’n gezellige viervoeter of 2 voeter, vliegende vriend of kruipend reptiel heb je in huis veel meer te maken met stof. Dit zit overal aangezien je vriend ook lekker overal in het huis rondloopt of vliegt, verspreidt dit stof zich tot in de kleinste kieren en hoeken. Daarnaast verliest een huisdier haren die ook op iedere plek in het huis terug te vinden zijn.

We hebben 12 tips voor je op een rijtje gezet. Dit kun je doen!

Huskeyhond op een bed

12 tips om je huis proper te houden

 1. Houd de stofzuiger in een honden- of kattenhuis altijd binnen handbereik. Berg hem niet op, maar zorg dat hij op een centraal punt startklaar staat. Goed stofzuigen helpt ook tegen onverhoopte vlooieneitjes. Wel regelmatig de stofzuigerzak legen of vervangen.
 2. Geen tijd om uitgebreid te stofzuigen? Zet ramen of deuren even tegen elkaar open (let wel op dat je hond of kat niet de benen kan nemen) en je zult zien dat alle haren op de grond door de tocht in makkelijk oppakbare plukken bij elkaar komen te liggen. Heb je vloerbedekking? Rubber is de oplossing, probeer het eens met een trekker
 3.  Je kunt haren verwijderen met handige kleefrollers maar ook met wat plakband met de kleefzijde naar buiten om je hand wikkelen en daarmee even langs je kleren of de kussens van je bankstel gaan. Een wat vochtige rubberen huishoudhandschoen of een rubberen trekker werken ook, net als een vochtig doekje of gewoon een vochtige hand.
 4. Kam en borstel je dier, maar niet té veel. Daardoor kan de vacht namelijk beschadigen, waardoor je dier zijn vacht steeds opnieuw gaat vernieuwen en zo blijft verharen.
 5. Was tapijtjes en mandjes van je dier regelmatig in de wasmachine. Zo blijven ze lekker fris en voorkom je dat er geurtjes in kunnen trekken. Doe dit niet samen met je eigen kleding, want de haren blijven dan juist extra kleven.
 6. Wees altijd voorzichtig met was-, schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. Ze kunnen voor je dier niet alleen erg sterk ruiken, maar ook giftig zijn! Berg ze goed op, laat sopjes nooit onbeheerd staan en spoel schoongemaakte oppervlakken goed na, zodat je dier niet via zijn vacht of poten, die hij weer af kan likken, met schoonmaakmiddelen in aanraking komt.
 7. Hang een handdoek op bij de voordeur. Zo kun je natte voeten bij binnenkomst altijd meteen afdrogen. Tip: donkergekleurde handdoeken ogen minder snel vies dan lichtgekleurde.
 8. Leg de voordeur- of schoonloopmat niet in de breedte, maar in de lengte voor de deur. Daardoor loopt je dier bij binnenkomst langer over de mat. Ook handig wanneer je een cavia of konijn hebt, leg een matje voor de kooi dat voorkomt dat er overal zaagsel door de kamer ligt.
 9. Leer je hond zich uit te schudden voordat je hem mee naar binnen neemt. Dat kan een hoop zand en druppels schelen!  Je kunt dit gedrag uitlokken door tegen zijn nekharen in te strijken of voorzichtig even met je vinger onder of net in zijn oor te kriebelen.
 10. Zorg voor voldoende, ruime én schone kattenbakken. Dan houdt je kat het ook netjes! Als de bak niet schoon is, kan je dier een andere, minder gewenste plek in huis gaan zoeken. Niemand plast immers graag op een vieze wc. Ook voor konijnen en knaagdieren zijn er handige toiletten voor in het hok.
 11. Zorg voor een schone ‘eigen’ plek. Zet voor katten op hoge plekken kartonnen doosjes neer met een dekentje. Grote kans dat dit hun favoriete ligplek wordt waardoor andere, beter zichtbare plekken haarvrij blijven.
 12. Ramen zemen kun je met honden en katten in huis wel eeuwig blijven doen. Onze tip: stoor je er niet te veel aan. Een natte neus op het raam betekent dat je huisdier reikhalzend uit heeft gekeken naar je thuiskomst.
Image

Na het lezen van deze blog interesse in huishoudhulp via dienstencheques?

Ik zoek een poetshulp

Of zin om aan de slag te gaan als huishoudhulp!

Ik wil werken bij Comforthome