Reinigen van natuursteen: tips voor graniet, blauwe hardsteen, marmer en meer!

Featured image for “Reinigen van natuursteen: tips voor graniet, blauwe hardsteen, marmer en meer!”

NATUURSTEEN REINIGEN


Vragen over reiniging van natuurstenen? Geen nood deze blog zal je hierbij kunnen helpen. We duiken in de wereld van graniet, blauwe steen, marmer, marmercomposiet en kwartscomposiet.

Image

Graniet

Laten we beginnen met het sterke graniet, dat bestand is tegen hitte en voedselvlekken. Het schoonmaken van bv. een granieten keukenblad is eenvoudig met Dreft original afwasmiddel, Cif Cream of een zachte allesreiniger. Als er vlekken rond de kraan in de keuken zijn, kan een beetje Antikal geen kwaad en zal het de steen niet beschadigen.

Image
Image

Blauwe steen

Nu gaan we naar blauwe steen in de volksmond ook beter gekend als arduin, met zijn vele varianten o.a. uit België, China en Vietnam. Dit kalksteen kan niet tegen zuren of azijn, omdat ze vlekken achterlaten en het natuursteen beschadigen. Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten. Het is belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken of meteen eventuele vlekken weg te poetsen. Voor het reinigen van blauwe steen kun je Dreft original, Cif of een speciale natuursteen reiniger gebruiken.

Image
Image
Image

Marmer

Ah, marmer, een prachtige natuursteen die uit de grond of bergen komt en heel gevoelig is voor alles. Als er vlekken zijn, spoel ze dan af met veel water en was de vlek eraf met een zachte neutrale zeep. Voorkom contact zuurhoudende/ azijnachtige vloeistoffen, alcohol, wijn, thee, vruchtensappen, …  Deze kunnen doffe plekken achterlaten. Chemische producten zoals verfverdunner, ontstopper e.d. kunnen uw marmer onherstelbaar beschadigen.

Image
Image

Marmercomposiet

Laten we nu eens kijken naar marmercomposiet, samengesteld uit fijngemalen marmer, kunsthars en kleurstoffen. Hoewel het veel kan verdragen, blijft het toch marmer. Wees voorzichtig met zuren zoals citroen of azijn, want deze kunnen het marmercomposiet dof maken en de glans verpesten. Als er vlekken zijn van etensresten of kringen van een glas frisdrank, spoel ze dan af met water en een zachte neutrale zeep. Houd er rekening mee dat warme potten of pannen brandplekken kunnen achterlaten die niet meer te herstellen zijn.

Image

Kwartscomposiet

Ten slotte hebben we kwartscomposiet, sterker dan marmercomposiet en vaak gebruikt in keukens. Het kan goed tegen voedselvlekken en zuren zonder vlekken achter te laten. Maar let op, het kan absoluut niet tegen warmte. Voor het schoonmaken van kwartscomposiet zijn er verschillende producten beschikbaar die je veilig kunt gebruiken.

Image

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om je natuurstenen oppervlakken te onderhouden en te reinigen. Onthoud altijd om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Houd je natuursteen stralend en geniet van de prachtige eigenschappen die elke steensoort te bieden heeft!

Image

Klanten van Comforthome genieten een korting van 15% op bestellingen via de e-shop BOMA op www.bomadirect.eu/nl/ en dit voor alle producten in hun assortiment!

Geef op het einde van uw bestelling volgende kortingscode in: COMFORTH15

Indien je op een weekdag voor 12 uur bestelt, heb je alles de dag nadien nog in huis. Van super snelle service gesproken!

15% KORTING BIJ BOMA

Na het lezen van deze blog interesse in huishoudhulp via dienstencheques?

Ik wil klant worden

Of zin om aan de slag te gaan als huishoudhulp!

ik wil werken
Image